F1 LIGA

HISTORIJSKA POBJEDA BIG DADDYJA - JOPA I BODI NA PODIJUMU

Big Daddy je pobjednik utrke za veliku nagradu Australije! Vozač iz Estonije se po prvi put u svojoj karijeri popeo na podijum i postao tek šesti vozač u historiji takmičenja, koji je uspio da osvoji pobjedu.


Start utrke je protekao iznenađujuće mirno. Bodi je uspio odbraniti prvu poziciju ispred Jakobsena, ali već u 4. krugu on pravi veliku grešku u prvom sektoru i udara bolidom od zid, pri čemu gubi krilo.

To je iskoristio Ramsey, kojem se iznenada ukazala velika prilika da pred domaćom publikom dođe do pobjede. Iza popularnog Kengura, BigDaddy i Jakobsen su se grčevito borili za drugu poziciju.

 
Na slici se jasno vidi dio Bodijevog krila nakon incidenta u 4.krugu
 

No kako je u 13. krugu počela padati kiša, cijela utrka se okrenula naopako. Ramsey pravi užasnu grešku i ide po intermediate gume, iako je staza još uvijek bila potpuno suha. Nakon što je uvidio svoju grešku, parkirao je bolid pored staze i odustao. Iznenada je BigDaddy bio vodeći s čak 38 sekundi prednosti ispred Bodija i Jope.

No kako je imao velikih problema s gumama a oklijevao je otići po novi set pneumatika, Bodi ga je stigao na +18. I na intermediate gumama Bodi je smanjivao svoj zaostatak za 2 sekunde po krugu. Kada se u 27. krugu napokon približio Contenderu i kada smo svi mislili da će s lahkoćom da ga pređe, Bodi se na ulazu u ciljnu ravninu sudario sa Suarezom, koji je zaostajao cijeli krug. Tom prilikom je Bodi ponovo ostao bez krila i time sebi uništio šansu za pobjedu.


Daddy je utrku rutinski priveo kraju, te nakon Felipea u Imoli donio drugu pobjedu McLarenu.

Jopa je završio na fantastičnom drugom mjestu, a tragičar Bodi na trećem.

Mercedes, Ferrari i Force Indija su sa oba vozača ušli u bodove, dok je Toro Rosso doživio debakl, jer su Ramsey i Toxic odustali prije vremena. Vrijedan bod za slabašni tim Renault-Lotus osvojio je popularni Pijetao - bod koji niko nije očekivao.


Sljedeća utrka se vozi u četvrtak u 22h za veliku nagradu Kine u Šangaju.